Никола Тесла

14. јула 2013. in Занимљивости

Никола Тесла

Никола Тесла

Никола Тесла је један од најпознатијих светских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике.

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек на изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Умро је у својој 87. години, сиромашан и заборављен.

Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса, Тесла.

Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112.

На дан смрти Николе Тесле, 7. јануара 1943. године у Њујорку, све америчке обавештајне службе и војска су били у потпуној паници.

Због великог страха да његови изуми не доспеју у “погрешне” руке ФБИ је, кад је објављено да је Тесла умро, запечатио његову собу и однео ковчег са генијевим изумима.
Оно што је било смешно за јавност, забринуло је амерички војни врх.

Тесла је изјавио да може направити зрак смрти, најмоћније и коначно оружје свих времена, да може да се оствари комуникација с другим планетима и да без проблема може разделити Земљу попут јабуке, резултирале су тиме да је америчка влада сва истраживања те врсте конфисковала након његове смрти бојећи се да је био у праву, пише Вечерњи лист.

Зрак смрти научници су покушавали да направе кроз векове користећи сунце и огледало, док је Никола Тесла користио електричну енергију.

Никола Тесла је плашио Американце и знањем да направи усмерен сноп честица смртоносних размера. Да је могуће располовити Земљу, схватио је тестирајући електромеханички осцилатор који је прикључио на гвоздени стуб постављен на пешчани под у подруму. Вибрације које су тада настале изазвале су потрес, а могле би послужити, објаснио је Тесла, и као “нож којим се може располовити Земља као јабука”. Шта су агенти обавештајне службе пронашли, и шта је од тога све украдено, прекопирано, склоњено у страну није познато, али за живота Тесла је званично пријавио до тада 272 изума, а верује се да их је било још барем 800. Ипак, 10 Нобелових награда подељено је онима који су копирали Теслу.

– Нека будућност каже истину и суди свакоме према његовом делу и достигнућима. Садашњост је њихова, будућност за коју сам стварно радио је моја – рекао је Тесла једном приликом.

Share 'Никола Тесла' on Facebook Share 'Никола Тесла' on Google+ Share 'Никола Тесла' on MySpace Share 'Никола Тесла' on Twitter Share 'Никола Тесла' on WordPress Share 'Никола Тесла' on Email Share 'Никола Тесла' on Gmail Share 'Никола Тесла' on Yahoo! Mail

'

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.